kop-staartbotsing
kop-staartbotsing

Kop-staartbotsing

In het Nederlandse verkeer met de volle autowegen is een kop-staartbotsing een veel voorkomende ongeval. Van een kop-staartbotsing spreken wij als de ene auto de achterkant van een andere auto raakt bij een aanrijding. Soms wordt de auto die van achteren wordt aangereden doorgedrukt op zijn voorganger. In dat geval spreken wij van een kettingbotsing.

De materiële schade kan groot zijn ook als de aanrijding met een lage snelheid is gebeurd. Door de aanrijding kan er ook sprake zijn van nek- en schouderklachten. Bij een botsing van achteren heeft uw nek het zwaar te verduren. Uw hoofd wordt bij een aanrijding van achter in een slingerbeweging heen- en weer geslingerd.  Klachten aan uw nek- en schouders worden whiplash klachten genoemd.

Wie is aansprakelijk bij een kop-staartbotsing

De aansprakelijkheid bij een kop-staartbotsing kunnen wij terugvinden in de verkeersregels. In het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV) is artikel 19 van toepassing bij een kop-staart botsing.

RVV artikel 19

De bestuurder moet in staat zijn, zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is.

Vrij vertaald betekent dit dat een bestuurder afstand moet houden op zijn voorganger. Juridisch is in beginsel degene die achterop rijd aansprakelijk voor de geleden schade.

Whiplash klachten claimen

Whiplash klachten die veelvuldig voorkomen na een kop-staartbotsing zijn lastig medisch te bewijzen. Tegen mijn cliënten zeg ik altijd dat een breuk van een arm of been zichtbaar kan worden gemaakt op een röntgenfoto’s. Geen enkele verzekeraar zal hierover in discussie gaan.

Whiplash klachten worden helaas niet zichtbaar op röntgenfoto’s, echo’s, ct-scans of andere medische onderzoeken. Als de klachten lang blijven aanhouden dan stellen verzekeraars zich na verloop van tijd “hard” op. U als slachtoffer moet dan bewijzen dat u klachten en beperkingen ervaart. Iets wat medisch lastig is te bewijzen, denk aan het voorbeeld van de beenbreuk.

Juridische hulp

Het is van belang dat u direct vanaf het begin goed wordt begeleid/geadviseerd door een deskundige letselschade expert. Het is van belang dat u zich direct na de aanrijding laat behandelen door een arts. U dient een goed medisch dossier op te bouwen. Alleen op deze manier staat u sterker tegenover een verzekeraar.

Onze experts kunnen u hierbij helpen. Wij adviseren en begeleiden u wat u wel maar soms ook juist niet moet doen. Dit met het doel om een zo goed mogelijk dossier op te bouwen zodat de verzekeraar weinig kans krijgt om een discussie te beginnen.

Heeft u zelf een kop-staartbotsing meegemaakt? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen voor vrijblijvend advies. Wij staan u graag te woord.

Zie voor meer informatie:

Kop-staart botsing
Kop-staartbotsing