Dader is doorgereden na aanrijding
Dader is doorgereden na aanrijding

Dader is doorgereden na aanrijding

Dader is doorgereden na aanrijding. Stel dat u bent aangereden door een automobilist en die rijd na de aanrijding door. Daar ligt u dan. Fiets kapot, kledingschade en u heeft daarbij letselschade opgelopen.

Als de dader is doorgereden na aanrijding denkt u waarschijnlijk dat u alle schade nergens kan verhalen. Voor dit soort situatie is het Waarborgfonds opgericht.

Ter volledigheid vermeld ik nog even dat het geen vereiste is dat u daadwerkelijk bent geraakt door het motorvoertuig. Als de bestuurder van het motorvoertuig u heeft afgesneden en u bent daardoor gevallen zonder dat er sprake is geweest van een botsing ook dan kunnen wij voor u een beroep doen op het Waarborgfonds.

Neem vandaag nog contact met ons kantoor op zodat wij vrijblijvend de mogelijkheden met u kunnen bespreken.

Wat is het Waarborgfonds

Het Waarborgfonds Motorverkeer is in 1965 opgericht en word gefinancierd uit de jaarlijkse bijdrage van de Nederlandse motorijtuigen verzekeraars.

Het Waarborgfonds neemt de schadevergoeding in behandeling voor mensen die door een motorvoertuig zoals een brommer, auto of tractor schade hebben geleden en met die schade niet terecht kunnen bij een verzekeraar. Bijvoorbeeld als de veroorzaker is doorgereden of als hij/zij niet verzekerd is. Ook schade die is veroorzaakt met een gestolen motorvoertuig kan vergoed worden.

Het Waarborgfonds vergoed dus alleen schade door een aanrijding die veroorzaakt is door een motorvoertuig (auto, brommer, scooter, bus vrachtwagen, motor). letselschade veroorzaakt door een aanrijding met een fietser en/of voetganger vergoed het Waarborgfonds niet.

Het Waarborgfonds kent wel een eigen risico bedrag van € 250,00 voor de materiële schade. Voor opgelopen letselschade is er geen eigen risico van toepassing.

Wanneer kunt u bij het Waarborgfonds terecht?

Als u bent aangereden door een motorvoertuig en die motorvoertuig is daarvoor aansprakelijk dat kunnen wij namens u een verzoek indienen bij het Waarborgfonds om te schade te verhalen. U kunt bij de onderstaande situaties een verzoek tot schadevergoeding indienen:

A: de dader (motorvoertuig) is doorgereden na het ongeval

B: de dader (motorvoertuig) is wel bekend, maar is niet verzekerd

C: de dader (motorvoertuig) is wel bekend, maar het voertuig is gestolen. De verzekeraar van het motorvoertuig keert dan de schade die u heeft opgelopen niet uit.

D: de dader (motorvoertuig) is wel verzekerd, maar de verzekeraar is failliet

E: de dader (motorvoertuig) is vrijgesteld van de verzekeringsplicht

Wat zijn de eerste stappen die u moet doen als de dader is doorgereden na de aanrijding?

Er zijn twee situaties mogelijk, als de dader is doorgereden na aanrijding, namelijk:

  1. Het schadeveroorzakende motorrijtuig is doorgereden

Direct na de aanrijding/valpartij moet u aangifte doen bij de politie. Dit kan ook digitaal. (online via www.politie.nl/aangifte of door te bellen met de politie op nummer 0900-8844). Wacht niet te lang met het doen van aangifte! Dit kan tot gevolg hebben dat het Waarborgfonds uw letselschade niet wil vergoeden.

Het Waarborgfonds stelt als vereiste dat u alle mogelijke moeite doet om de dader te achterhalen. Vandaar ook de eis dat u direct aangifte doet bij de politie. Tevens is het handig om getuigen te hebben die voor u later schriftelijk kunnen verklaren wat er is gebeurd. Noteer na de aanrijding/valpartij de telefoonnummers/adresgegevens van eventuele getuigen. Heeft u deze na de aanrijding niet genoteerd plaats dan een oproep in de plaatselijk supermarkt zodat getuigen zich kunnen melden.

  1. Als het schadeveroorzakende motorrijtuig bekend is, maar onverzekerd is.

De dader heeft zijn auto/scooter/bus/vrachtwagen niet verzekert. Dan moet u eerst de dader zelf aansprakelijk stellen. Als de dader niet tot schadevergoeding wil overgaan of heeft de financiële middelen niet om uw schade te betalen dan kunnen wij een beroep doen op het Waarborgfonds

Het is het verstandig om direct na de aanrijding/valpartij foto’s te maken van de situatie ter plaatse. Als direct al duidelijk is dat de dader onverzekerd is bel dan de politie. Noteer na de aanrijding/valpartij de telefoonnummers/adresgegevens van eventuele getuigen.

Hulp nodig bij het indienen van een letselschade claim

Zoals u ziet stelt het Waarborgfonds nogal wat eisen alvorens zij overgaan tot vergoeding van uw letselschade. Het is dan ook van het grootse belang dat u direct na een aanrijding/valpartij contact met ons opneemt zodat er geen kostbare tijd verloren gaat. Wij kunnen u verder adviseren welke stappen, zoals het doen van aangifte en het zoeken van getuigen, er direct nodig zijn.

Ons kantoor heeft een jaren lange goede reputatie opgebouwd in het begeleiden van mensen zoals u die betrokken zijn bij een vervelende schadegebeurtenis. Richt u zich op het herstel dan nemen wij alle juridische zaken op ons en dat ook nog eens kosteloos/gratis. Ja, dat kan echt. Lees ons artikel “onze dienstverlening” hoe dit kan.

Vul vandaag nog ons contactformulier in.