Aangereden op een zebrapad
Aangereden op een zebrapad

Aangereden op een zebrapad

Aangereden op een zebrapad. Als je als voetganger oversteekt op een zebrapad dan moet je er van bewust zijn of je wel voorrang krijgt. In de dagelijkse praktijk zie ik veel auto’s, bussen, scooters en fietsers gewoon doorrijden. Al dan niet met hun mobiele telefoon in hun hand.

Als je dan aangereden wordt dan is er vaak direct sprake van letselschade. Dit kan klein zijn zoals een schaafwond maar kan ook ernstige gevolgen hebben waaronder bijvoorbeeld botbreuken en/of een hersenschudding komen veel voor.

Neem contact op met ons kantoor dan kunnen wij samen bekijken of wij u van dienst kunnen zijn met het verhalen van uw letselschade. Ons kantoor heeft letselschadespecialisten in dienst met ruime ervaring als belangenbehartiger van letselschadeslachtoffers. Bij het starten van uw zaak vragen wij direct om een voorschot bij de verzekeraar, zodat u niet met de gemaakte kosten blijft zitten.

Wie is aansprakelijk?

Als je als voetganger wordt aangereden op een zebrapad wie is er dan aansprakelijk? U als fietser of voetganger bent volgens de wet een zwakkere verkeersdeelnemer. U geniet een bepaalde bescherming vanuit de wetgeving ten opzichte van gemotoriseerde voertuigen zoals auto’s, vrachtwagens, scooters. Artikel 185 WegensVerkeersWet 1994 is hiervoor opgesteld.

Als iemand een voetganger aanrijd op een zebrapad dan betekend dat de tegenpartij aansprakelijk is voor de aanrijding. Immers als voetganger heb je voorrang.

Indien u oversteekt op een plaats waar geen zebrapad is dan ligt de zaak anders. U heeft namelijk dan ook een verkeersfout begaan. U heeft dan geen voorrang op de persoon die op de weg rechtdoor rijd. De aansprakelijkheid ligt dan anders.

Als u bent aangereden door een motorvoertuig dan geld artikel 185 van de WegensVerkeersWet 1994. De verzekeraar van het motorvoertuig dient dan minimaal 50% van uw schade te betalen. Ons kantoor zal dan met de verzekeraar discussie gaan voeren om de schadevergoeding hoger te krijgen dan 50%. Of dit lukt hangt af van de aanrijdingssituatie.

Het is van belang om na een aanrijding zoveel mogelijk de situatie vast te leggen. Maakt foto’s van de plek van de aanrijding. Noteer het kenteken van de auto/bus en/of scooter en noteer de adresgegevens van de bestuurder. Vul samen een schadeformulier in. Vraag aan getuigen om hun adresgegevens. U kunt later indien dit nodig is de getuigen vragen om een verklaring af te geven wat zij hebben gezien. Vertrouwd u het niet of doet de tegenpartij erg moeilijk bel dan de politie.

Letselschade claimen?

Letselschade kan vele financiële vormen aannemen denkt u bijvoorbeeld aan:

  • Medische kosten. Mogelijk heeft u fysiotherapie nodig waarvoor u niet bent verzekerd. Denkt u ook aan het geldende eigen risico van uw zorgverzekeraar.
  • Dit is een financiële vergoeding van het door u overkomen pijn en leed. Ook wel immateriële schade genoemd.
  • Gemis aan inkomen. U bent niet meer in staat om te werken. U hebt een tijdelijk contract wat niet meer verlengd wordt. U bent aan aangewezen op een uitkering van het UWV.

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. Allemaal zaken die een letselschade erg persoonlijk maakt. Een discussie aangaan met een verzekeraar daar zit u niet op te wachten.

Juridische bijstand; als u bent aangereden op een zebrapad

Wacht niet langer maar neem het RECHT zelf in de hand. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies of voor een afspraak bij u thuis. Wij staan voor openheid, eerlijkheid, transparant zijn en strijden voor uw belangen richting de verzekeraar.

Contact
Contact