Aangereden als voetganger

Bent u aangereden als voetganger dan is de kans groot dat u daarbij letselschade hebt opgelopen. Hierbij kunnen wij vaak denken aan: kneuzingen, botbreuken en hersenschudding.

Als voetganger bent u extra kwetsbaar in het verkeer en zeker een bus, motor, auto of scooter bewegen zich met soms hoge snelheid door het verkeer. Voordat u het weet krijgt u geen voorrang en ligt u op de grond. De meest voorkomende aanrijdingssituatie is dat u wordt aangereden op een zebrapad. Het kan ook zijn dat u zelf onvoorzichtig oversteekt. Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid?

Aansprakelijkheid bepalen

Er zijn twee situaties mogelijk.

Situatie 1De voetganger steekt zelf onvoorzichtig over
U kan als voetganger zelf onvoorzichtig oversteken, op een plaats waar geen zebrapad is. U moet dan het verkeer wat rijd op de weg die u wilt oversteken voorrang geven. Als u dat niet doet dan heeft u zelf ook schuld aan de aanrijding die daarop volgt. Een ander voorbeeld is dat u door het rode verkeerslicht loopt. Terwijl het overige rijdende verkeer groen licht had.

Hoe gaat dit dan opgelost worden.

U als fietser of voetganger bent volgens de wet een zwakkere verkeersdeelnemer. U geniet een bepaalde bescherming vanuit de wetgeving ten opzichte van gemotoriseerde voertuigen zoals auto’s, vrachtwagens, scooters. Artikel 185 WegensVerkeersWet 1994 is hiervoor opgesteld.

Dit artikel houd in dat als de bestuurder van een motorvoertuig een voetganger aanrijd toch tenminste 50% van de schade van de voetganger dient te betalen. Een motorvoertuig is in Nederland wettelijk verplicht om zich te verzekeren. Wij zullen ons dan direct wenden tot de verzekeraar om daar uw letselschade in te dienen.

De vergoedingsplicht van de verzekeraar kan meer zijn dan de aangegeven 50%. Dit hangt af van de precieze toedracht van de aanrijding. Deze aansprakelijkheidsdiscussie zullen wij met de verzekeraar aangaan.

Situatie 2: De voetganger heeft géén verkeersovertreding begaan
Als de voetganger netjes is overgestoken op bijvoorbeeld een zebrapad dan zal de verzekeraar 100% van de letselschade moeten betalen.

Het is van belang dat u zich laat bijstaan door een goed en ervaren letselschade kantoor die weet hoe je de bewijzen moet verzamelen en die verweer kan voeren tegen de standpunten van de verzekeraar. Neemt u contact met ons kantoor op zodat wij de juridische mogelijkheden met u door kunnen nemen.

Aanrijding met kinderen jonger dan 14 jaar

In de Nederlandsewetgeving is het zo geregeld dat als kinderen jonger dan 14 jaar worden aangereden de gemotoriseerde zich alleen op overmacht beroepen indien het aan het fietsende  kind opzet of daaraan grenzende roekeloosheid verweten kan worden. Kan de gemotoriseerde geen opzet of aan opzet grenzende roekeloosheid bij het kind aantonen – hetgeen meestal het geval zal blijken te zijn – dan moet de gemotoriseerde de schade van het kind volledig vergoeden. Dit is de zogenaamde 100%-regel. Het slachtoffer heeft in dit geval dan ook recht op volledige schadevergoeding,

Wat te doen als u bent aangereden als voetganger

Het is van belang om na een aanrijding zoveel mogelijk de situatie vast te leggen. Maakt foto’s van de plek van de aanrijding. Noteer het kenteken van de auto en noteer de adresgegevens van de bestuurder. Vul samen een schadeformulier in. Vraag aan getuigen om hun adresgegevens. U kunt later indien dit nodig is de getuigen vragen om een verklaring af te geven wat zij hebben gezien. Vertrouwd u het niet of doet de tegenpartij erg moeilijk bel dan de politie.

Hoe moet je letselschade bewijzen/aantonen

Na een aanrijding heeft uw letselschade opgelopen. Als u niet bent gezien door de gebelde ambulance dan is het van belang dat u het liefs nog dezelfde dag naar uw huisarts gaat om uw klachten te bespreken. Regelmatig heeft ons kantoor te maken met een verzekeraar die vindt dat de huisarts wel heel erg laat na een aanrijding is gezien. Komt het letsel wel door de aanrijding of is er nog iets anders gebeurd. Om deze vervelende discussie te vermijden is het raadzaam om direct een arts te raadplegen.

Gratis hulp als u bent aangereden als voetganger

Het is belangrijk u dat u zich laat bijstaan bij het verhalen van uw letselschade door een ervaren letselschade specialist. Iemand die weet hoe een verzekeraar denkt en handelt bij letselschade. Wij kunnen uw zaak objectief bekijken en u de juridische rompslomp uit handen nemen, terwijl u zich blijft richten op uw herstel.

Maakt u zich geen zorgen om onze kosten. De wetgever heeft namelijk ook geregeld dat de kosten van juridische bijstand door de aansprakelijke partij betaald dienen te worden.

Vul nu nog het contact formulier in. Wij nemen daarna direct contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Contact
Contact