Aangereden als fietser 

Aangereden als fietser door een auto, scooter, bus komt in het drukke verkeer van tegenwoordig veel voor. U bent als fietser erg kwetsbaar tegenover auto’s, vrachtwagens, bus en scooters/brommers. Voordat u het weet krijgt u geen voorrang en ligt u op de grond.

De opgelopen letselschade kan groot zijn. Vaak is er sprake van een arm of been breuk. Na de aanrijding komt er heel veel op u af. Zelfs de automobilist kan tegen u zeggen dat het uw eigen schuld is. Maar hoe zit het nu eigenlijk.

Aansprakelijkheid bepalen

U als fietser of voetganger bent volgens de wet een zwakkere verkeersdeelnemer. U geniet een bepaalde bescherming vanuit de wetgeving ten opzichte van gemotoriseerde voertuigen zoals auto’s, vrachtwagens, scooters.

Artikel 185 WegensVerkeersWet 1994 is hiervoor opgesteld. Alle motorvoertuigen in Nederland zijn verplicht gesteld om zich te verzekeren bij een verzekeraar. De zogenaamde WA verzekering. U kunt de verzekeraar van de automobilist aansprakelijk stellen. De verzekeraar kan alleen een schadevergoeding afwijzen als de verzekeraar overmacht kan bewijzen. Maar wat is nu overmacht. De automobilist moet dan bewijzen dat hij zeer netjes, niet te hard en uiterst oplettend heeft gereden en dat de verkeersfouten die u mogelijk hebt gemaakt (door het rode licht rijden, geen hand uitgestoken bij het afslaan) zo onverwacht waren dat hij daar geen rekening mee behoefde te houden.

Het bewijzen van overmacht is moeilijk en er wordt zeer weinig met succes een beroep op gedaan door de verzekeraar. De verzekeraar dient dan direct minimaal 50% van uw schade te vergoeden. Indien de schadevergoeding meer moet zijn dan 50% dan volgt er een discussie.

Het is van belang dat u zich laat bijstaan door een goed juridisch kantoor die weet hoe je de bewijzen moet verzamelen en die verweer kan voeren tegen de standpunten van de verzekeraar. Neemt u contact met ons kantoor op zodat wij de juridische mogelijkheden met u door kunnen nemen.

Aanrijding met kinderen op de fiets; volledige schadevergoeding

In de Nederlandsewetgeving is het zo geregeld dat als kinderen jonger dan 14 jaar worden aangereden de gemotoriseerde zich alleen op overmacht beroepen indien het aan het fietsende  kind opzet of daaraan grenzende roekeloosheid verweten kan worden. Kan de gemotoriseerde geen opzet of aan opzet grenzende roekeloosheid bij het kind aantonen – hetgeen meestal het geval zal blijken te zijn – dan moet de gemotoriseerde de schade van het kind volledig vergoeden. Dit is de zogenaamde 100%-regel. Het slachtoffer heeft in dit geval dan ook recht op volledige schadevergoeding,

Wat te doen als u bent aangereden als fietser door een auto

Het is van belang om na een aanrijding zoveel mogelijk de situatie vast te leggen. Maakt foto’s van de plek van de aanrijding, schade aan de fiets en auto. Noteer het kenteken van de auto en noteer de adresgegevens van de bestuurder. Vul samen een schadeformulier in. Vraag aan getuigen om hun adresgegevens. U kunt later indien dit nodig is de getuigen vragen om een verklaring af te geven wat zij hebben gezien. Vertrouwd u het niet of doet de tegenpartij erg moeilijk bel dan de politie.

Hoe moet je letselschade bewijzen/aantonen

Na een aanrijding heeft uw letselschade opgelopen. Als u niet bent gezien door de gebelde ambulance dan is het van belang dat u het liefs nog dezelfde dag naar uw huisarts gaat om uw klachten te bespreken. Regelmatig heeft ons kantoor te maken met een verzekeraar die vindt dat de huisarts wel heel erg laat na een aanrijding is gezien. Komt het letsel wel door de aanrijding of is er nog iets anders gebeurd. Om deze vervelende discussie te vermijden is het raadzaam om direct een arts te raadplegen.

Gratis hulp als u bent aangereden als fietser door een auto

Het is belangrijk u dat u zich laat bijstaan bij het verhalen van uw letselschade door een ervaren letselschade specialist. Iemand die weet hoe een verzekeraar denkt en handelt bij letselschade. Wij kunnen uw zaak objectief bekijken en u de juridische rompslomp uit handen nemen, terwijl u zich blijft richten op uw herstel.

Maakt u zich geen zorgen om onze kosten. De wetgever heeft namelijk ook geregeld dat de kosten van juridische bijstand door de aansprakelijke partij betaald dienen te worden.

Vul nu nog het contact formulier in. Wij nemen daarna direct contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Verkeersongeval
Aangereden als fietser door een auto