Reiskosten
Reiskosten

Gemaakte reiskosten

U raakt betrokken bij een ongeval en u maakt reiskosten naar en van artsen. Hoe wordt dit meegenomen in de letselschade berekening.

Wie gaat dat betalen

Moet u de reiskosten nu allemaal zelf betalen of worden deze vergoed door de aansprakelijk verzekeraar.

Uiteraard moeten de gemaakte reiskosten worden betaald door de verzekeraar. Immers zonder ongeval had u niet naar uw huisarts, fysiotherapeut en/of andere artsen gehoeven. De volgende vraag is nu aan de orde wat er dan betaald moet te worden. 

De letselschade Raad richtlijn voor kilometervergoeding

Binnen het Nederlandsrechtssysteem volgen de verzekeraars de Richtlijnen van de Letselschade Raad.

Aan gemaakte reiskosten worden wel een aantal voorwaarden gesteld:

  • Reiskosten van gezins- en naaste familieleden voor het bezoeken van het slachtoffer in het ziekenhuis en bij tijdelijk verblijf in een revalidatiecentrum.
  • Reiskosten van het slachtoffer voor bezoeken aan artsen, fysiotherapeuten en andere beroepsbeoefenaren die betrokken zijn bij de medische behandeling, alsmede voor bezoeken aan een Bureau Slachtofferhulp en andere belangenbehartigers.

De hoogte van de vergoeding

  • Personenauto Voor reizen met een personenauto bedraagt de vergoeding € 0,29 voor de eerste 2000 kilometer per jaar per claimgerechtigde. Als jaar geldt in deze: telkens een jaar na de schadedatum. Bij meer dan 2000 gereden kilometers per schadejaar adviseert De Letselschade Raad de vergoeding concreet vast te stellen. Dit kan op basis van gangbare ANWB-tabellen, waarbij zowel de vaste als variabele kosten als uitgangspunt voor de vergoeding gelden.
  • Openbaar vervoer Bij gebruik van het openbaar vervoer worden de daadwerkelijk gemaakte kosten vergoed.
  • Taxi De daadwerkelijke taxikosten worden vergoed, indien het openbaar of eigen vervoer geen passende voorziening blijkt te zijn. Hierbij moet worden gedacht aan een medische indicatie of de afwezigheid van eigen vervoer of openbaar vervoer e.d.

Tijdens een huisbezoek kan ik u verder voorlichten over de normbedragen.

Gratis hulp bij het indienen van de reiskosten

Het is belangrijk u dat u zich laat bijstaan bij het verhalen van uw persoonlijke schade door een ervaren letselschade specialist. Iemand die weet hoe een verzekeraar denkt en handelt bij letselschade. Wij kunnen uw zaak objectief bekijken en u de juridische rompslomp uit handen nemen, terwijl u zich blijft richten op uw herstel.

Maakt u zich geen zorgen om onze kosten. De wetgever heeft namelijk ook geregeld dat de kosten van juridische bijstand door de aansprakelijke partij betaald dienen te worden.

Vul nu nog het contact formulier in. Wij nemen daarna direct contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.