Aangereden door een loslopende hond
Aangereden door een loslopende hond

Gevallen door een loslopende hond

Bent u gevallen door een loslopende hond? Als u een fietser bent dan herkent u dit wel. Loslopende honden die absoluut niet willen luisteren als de baas van de hond roept dat ze moeten komen.

Daar fietst u dan samen met uw vrouw of man dan wel in groepsverband met de plaatselijke wielrenvereniging. Midden in een mooi natuur gebied fietst u op het fietspad. In de verte ziet u het waarschijnlijk al aankomende loslopende honden die “blind” achter de bal aanrennen die het baasje aan het weggooien is.

Op het moment dat u vlakbij bent rent de loslopende hond het fietspad over. U kunt helaas een aanrijding niet meer voorkomen en u ligt met fiets en al op de grond. Als u de eigenaar van de hond daarop aanspreekt dan is de kans groot dat u nog een grote mond terugkrijgt ook.

Hoe zit het nu juridisch als u wordt aangereden door een loslopende hond

Aansprakelijkheid: gevallen door een loslopende hond

De eigenaar van de hond is verantwoordelijk voor de gedragingen van de hond. De eigenaar dient de hond ten allen tijde onder controle te hebben. Als de hond iets doet (zoals een fietspad oversteken) dan is de bezitter/eigenaar aansprakelijk voor alle veroorzaakte schade.

Het is een misvatting dat de eigenaar aansprakelijk moet zijn. Het gaat om de eigen gedraging van de hond.

Aansprakelijkheid van dieren

Letselschade oplopen door dieren is veel voorkomend in mijn praktijk. De wetgever zegt hierover:

Artikel 6:179 BW

De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.

Bovenstaande is wat lastig omschreven maar het gaat erom dat uw letselschade verhaald kan worden op de eigenaar van de hondenbezitter.

Schadeposten bij: aangereden door een loslopende hond

Maar welke schadeposten kan u dan claimen als u bent gevallen door een loslopende hond: Denk bijvoorbeeld aan de volgende posten:

Na een ongeval kunnen er vele schadeposten optreden, denkt u bijvoorbeeld aan:

  1. Het niet meer kunnen werken en daardoor een gemis aan inkomsten. Misschien had u een tijdelijk arbeidscontract en komt een verlenging van het contract nu in gevaar.
  2. Medische kosten. Denkt u alleen al aan het verplichte eigen risico van de zorgverzekeraar. In 2017 is dit vastgesteld op € 385,00. Mogelijk bent u niet verzekert bij uw zorgverzekeraar voor fysiotherapeutische behandelen. De kosten van een behandeling liggen gemiddeld al gauw tussen de € 30,00 en € 40,00.
  3. Denkt u ook aan de kosten bij een ziekenhuisopname en/of revalidatiecentrum opname.
  4. Door het opgelopen letsel kunt u niet meer alle voorkomende huishoudelijke schoonmaak klussen verrichten. Het gaat hier om de dagelijkse dingen zoals het sanitair schoonmaken, stofzuigen, dweilen, stof weghalen. Als u deze dingen niet meer kunt doen, wie gaat dat dan voor u doen? Wellicht uw partner, familieleden, vrienden en/of uw kinderen. Moet deze hulp dan allemaal kosteloos gebeuren of gaat de verzekeraar deze hulp betalen? Voor meer informatie over dit onderwerp, ga naar huishoudelijke hulp.
  5. Wellicht bent u begonnen aan een opleiding en door het opgelopen letsel kunt u zich niet of zeer moeilijk concentreren en u staat net voor een examen week. U krijgt later de uitslag van de examen vakken en u heeft een aantal vakken niet gehaald. Mogelijk krijgt u te maken met een studie achterstand. Voor meer informatie over dit onderwerp, ga naar studievertraging.
  6. Door de opgelopen letselschade is het noodzakelijk dat u aanpassingen aan het huis moet maken. Denkt u bijvoorbeeld aan een verhoogd toilet en aanpassingen in de badkamer/keuken.
  7. Kosten voor verlies van zelfredzaamheid. U kunt niet meer klussen in- en buiten uw woning
  8. U maakt reiskosten om naar de behandelende artsen te gaan. Bij een bezoek aan het ziekenhuis is er al vaak sprake van betaald parkeren.
  9. De materiële schade. Denkt u aan de schade aan uw auto, motor, scooter, fiets, kledingschade. Mogelijk is uw telefoon kapot gegaan en/of uw sieraden.
  10. Smartengeld vergoeding. Smartengeld is een financiële vergoeding voor de door u ondervonden pijn, klachten en beperkingen. Voor meer informatie over dit onderwerp, ga naar Smartengeld.

Gratis hulp bij letselschade: gevallen door een loslopende hond

Het is belangrijk u dat u zich laat bijstaan bij het verhalen van uw persoonlijke schade door een ervaren letselschade specialist. Iemand die weet hoe een verzekeraar denkt en handelt bij letselschade. Wij kunnen uw zaak objectief bekijken en u de juridische rompslomp uit handen nemen, terwijl u zich blijft richten op uw herstel.

Maakt u zich geen zorgen om onze kosten. De wetgever heeft namelijk ook geregeld dat de kosten van juridische bijstand door de aansprakelijke partij betaald dienen te worden.

Contact
Contact